Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Εκπαιδευτική Εκδρομή στην Αρχαία Σικυώνα

Σήμερα επισκεφτήκαμε την Αρχαία Σικυώνα, μόλις 5 km από το Κιάτο στο ύψωμα του Βασιλικού.

Η Σικυώνα ήταν μια από τις πιο σημαντικές πόλεις της αρχαιότητας, πλούσια και κατά καιρούς πολιτικά ισχυρή. Υπήρξε σπουδαίο καλλιτεχνικό κέντρο, με περίφημη σχολή γλυπτικής και ζωγραφικής.

Στον αρχαιολογικό χώρο έχουν αποκαλυφθεί δημόσια κτίρια της αγοράς, το Γυμνάσιο, το Βουλευτήριο, μια στοά, το θέατρο, το στάδιο, το Βαλάνειο (ρωμαϊκές θέρμες) και ένας ναός.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο το οποίο στεγάζεται σε τμήμα των ρωμαϊκών δημοσίων λουτρών είναι διαμορφωμένο σε τέσσερις χώρους, έναν υπαίθριο και τρεις αίθουσες.

Η αίθουσα Α παρουσιάζει αρχιτεκτονικά μέλη από δημόσια κτίρια της ελληνιστικής και ρωμαϊκής πόλης, τμήματα αγαλμάτων και αγαλματίων.

Η αίθουσα Β είναι αφιερωμένη στη γλυπτική τέχνη της Αρχαίας Σικυώνας με ευρήματα που προέρχονται κυρίως από τις Θέρμες και το Γυμνάσιο - Παλαίστρα.

Η αίθουσα Γ παρουσιάζει κτερίσματα και ταφικά σήματα από νεκροταφεία της Σικυώνας καθώς και ειδώλια και μικροαντικείμενα από το σπήλαιο των Πιτσών. Χαρακτηριστικό είναι το επιδαπέδιο μωσαϊκό που δεσπόζει στο κέντρο της αίθουσας.

Ένας περίπατος που τον συνιστούμε ανεπιφύλακτα...

Ευχαριστούμε το Δήμο Σικυωνίων που ανέλαβε τη μεταφοράς μας από το Κιάτο στην Αρχαία Σικυώνα και πάλι πίσω.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.