Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Διημερίδα Σ.Π.Ο.Α.Κ. με θέμα: «Κλιματική Αλλαγή και Κορινθιακός Κόλπος»

O Σύνδεσμος Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου (Σ.Π.Ο.Α.Κ.) που αποτελείται από μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων όλων των Δήμων που «αγγίζουν» τον Κορινθιακό κόλπο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Κλιματική Αλλαγή, διοργανώνει διημερίδα με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Κορινθιακός Κόλπος» στις 7 & 8 Δεκεμβρίου 2012 που θα πραγματοποιηθεί στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας.

Η διημερίδα του Συνδέσμου οργανώνεται για πρώτη φορά στην Πάτρα. Ο Σ.Π.Ο.Α.Κ. στη διάρκεια της θητείας του έχει κάνει πάμπολλες παρεμβάσεις που αφορούν την προστασία και ορθολογική ανάπτυξη του Κορινθιακού Κόλπου.

Η διημερίδα θα έχει 4 ενότητες: Εκπαίδευση, Πολιτισμός, Επιστήμη και Πολιτική. Στην διημερίδα θα συμμετέχουν εκπρόσωποι φορέων (ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Τμήμα Πολιτιστικών Προγραμμάτων, Πανεπιστήμιο Πατρών, οικολογικές οργανώσεις) και βέβαια πολιτικοί παράγοντες από όλους τους Δήμους του Κορινθιακού Κόλπου. 

Η διημερίδα θα ολοκληρωθεί με μια ανοικτή συζήτηση με εκπροσώπους από κάθε ενότητα και με τη βράβευση των μαθητών των σχολείων της περιοχής που συμμετείχαν στο διαγωνισμό λογοτύπου.

Σκοπός της διημερίδας είναι να αναδείξει το πρόβλημα της Κλιματικής Αλλαγής, πως αυτό επηρεάζει την ανάπτυξη του Κορινθιακού κόλπου και να προταθούν συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Πηγή: Δελτίο Τύπου Σ.Π.Ο.Α.Κ. «Ο ΑΡΙΩΝ»

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

17ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός μέσω Internet «ΛΥΣΙΑΣ»

Σας ενημερώνουμε ότι τα Εκπαιδευτήρια Δούκα διοργανώνουν τον 17ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμού μέσω Internet, "ΛΥΣΙΑΣ", ο οποίος απευθύνεται σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας (Δ΄, Ε΄ και Στ΄ Τάξεων Δημοτικού) και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία εγγραφής-συμμετοχής, το χρόνο και τους κανόνες διεξαγωγής, καθώς και τα βραβεία-δώρα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα www.lysias.gr ή να απευθύνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@lysias.gr και στο τηλ. 210-6186000 (εσ. 0523).

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Φεστιβάλ Επιστήμης και Τεχνολογίας 2012

Το FEST12 είναι μια γιορτή επιστήμης και τεχνολογίας με στόχο την εξοικείωση μικρών και μεγάλων με τις έννοιες, τη μεθοδολογία και τα μυστικά της επιστημονικής σκέψης αλλά και τις εφαρμογές της έρευνας στην καθημερινή μας ζωή. 

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει ποικίλες πρωινές και απογευματινές δραστηριότητες. Οι πρωινές εκδηλώσεις αυτού του 4ημέρου απευθύνονται κυρίως σε μαθητές (προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) ενώ παράλληλα θα πραγματοποιούνται σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και φοιτητές. 

Μέσα από ένα σύνολο εκπαιδευτικών αλλά και πρωτότυπων δραστηριοτήτων, που παρουσιάζονται από διαφόρους επιστημονικούς φορείς της χώρας: εργαστήρια, επιστημονικές παρουσιάσεις, εκπαιδευτικά δρώμενα, επιμορφωτικά παιχνίδια, κατασκευές και επισκέψεις στα εργαστήρια, επιχειρείται η εξοικείωση και προσέγγιση των παιδιών με τον χώρο της επιστήμης. 

Στις δύο πρώτες ημέρες (13 και 14/12) θα γίνονται επισκέψεις σχολείων ενώ το Σαββατοκύριακο 15 και 16/12) η παρακολούθηση είναι ελεύθερη για παιδιά/γονείς και εκπαιδευτικούς. Για τις επισκέψεις σχολείων απαιτείται κράτηση θέσεων.

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Φιλολογική Εκδήλωση για τη Αρχαία Ελληνική Μυθολογία και Γραμματεία

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Κορινθίας σε συνεργασία με το σχολικό σύμβουλο κ. Κώστα Τσατσάνη οργανώνουν φιλολογική εκδήλωση με θέμα:

«Αρχαία Ελληνική Μυθολογία και Γραμματεία»

η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012, στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου, Κολοκοτρώνη 54, στις 6 μ.μ. 

Ομιλητές θα είναι οι:
  1. Θεοφάνης Κακριδής, Ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα: «Οι Μεταμορφώσεις του Ιάσονα»∙ 
  2. Μενέλαος Χριστόπουλος, καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών με θέμα: «Η Ελένη στο Έπος και το Δράμα».

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

2ος Πανελλαδικός Μαθητικός Διαγωνισμός Φιλοσοφικού Δοκιμίου

Το Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με την Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία (ΕΦΕ) και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος) του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ (ΚΕΣ) και με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων (Π.Ε.Φ.) ανακοίνωσε ότι διοργανώνει τον 2ο Πανελλαδικό Μαθητικό Διαγωνισμό Φιλοσοφικού Δοκιμίου υπό το γενικό θέμα: «Η χειραφέτηση του ανθρώπου: διαφωτισμός».

Ο Διαγωνισμός, που θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις, απευθύνεται σε μαθητές της Β΄ τάξης Λυκείου και η συμμετοχή σε αυτόν είναι προαιρετική.

Για περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό, τον κανονισμό διεξαγωγής, την εξεταστέα ύλη, τα θεματικά πεδία και την προτεινόμενη βιβλιογραφία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα http://www.philosophy.upatras.gr/competition/.
 
Οι μαθητές, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, μπορούν μέσω του σχολείου τους, να δηλώσουν τη συμμετοχή τους έως τις 20 Ιανουαρίου 2013 στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που ανήκουν.

Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί σε κατά τόπους σχολικές μονάδες που θα οριστούν από τις Διευθύνσεις Δ/θμιας Εκπ/σης ως Εξεταστικά Κέντρα και η στελέχωσή τους θα γίνει από εθελοντές εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα απασχοληθούν χωρίς δαπάνη για το δημόσιο.

Πηγές:

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

5ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

Ο Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης (WRO HELLAS) με την υποστήριξη της εταιρείας Διερευνητική Μάθηση Α.Ε., την Ένωση Ελλήνων Φυσικών (Ε.Ε.Φ.), την Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Ε.Π.Υ.), την I.E.E.E. Greek section (student branch), το Robotics Club (Τμήματος Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών) και τον W.R.O (World Robotics Olympiad) διοργανώνει τον 5ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής.

Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης και η συμμετοχή σε αυτόν είναι προαιρετική.

Τα σχολεία που ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό μπορούν να αναζητήσουν πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.wrohellas.gr.

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Διαγωνισμός συγγραφής παραμυθιού: για όλα τα παιδιά και όσους αισθάνονται παιδιά...

Κόκκινη κλωστή δεμένη, στην ανέμη τυλιγμένη, δώσ’ της κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν’ αρχινήσει.

Μια φορά κι έναν καιρό σ’ έναν τόπο όμορφο και ξεχωριστό δημιουργήθηκε μια πόλη μαγική, φερμένη θαρρείς από ένα υπέροχο όνειρο, βγαλμένη από ένα απίθανο παραμύθι, την Ονειρούπολη.

Ταξιδέψτε με την φαντασία σας και γράψτε το δικό σας παραμύθι με θέμα «Ονειρούπολη…πόλη των συναισθημάτων».

Χρησιμοποιήστε ήρωες φανταστικούς ή πραγματικούς, φτιάξτε σενάρια απίθανα ή ρεαλιστικά, βάλτε το συναίσθημα σας αλλά μην ξεχάσετε ότι η Ονειρούπολη γεννήθηκε στη Δράμα. Με την δική σου συμμετοχή η «γέννηση» ενός βιβλίου θα γίνει πραγματικότητα!



Όροι Διαγωνισμού: 
  • Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι όσοι έχουν ζήσει από κοντά, έστω και για λίγα λεπτά την μαγεία της Ονειρούπολης. 
  • Ο κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να συμμετέχει με ένα ή και δύο το πολύ παραμύθια. 
  • Αν κάποιο παραμύθι είναι χειρόγραφο φροντίστε το κείμενο να είναι ευανάγνωστο και χωρίς μουτζούρες. Τελευταία ημερομηνία για την υποβολή των έργων ορίζεται η 31η Ιανουαρίου 2013. Η ημερομηνία αποδεικνύεται από την σφραγίδα του ταχυδρομείου. Ο φάκελος με το παραμύθι θα αποστέλλεται στην διεύθυνση ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ - Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων Δήμου Δράμας, Βερμίου 2 & 1ης Ιουλίου γωνία (3ος όροφος), Τ.Κ. 66 100 Δράμα, με την υποσημείωση «ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ». 
  • Κάθε διαγωνιζόμενος θα πρέπει μαζί με το παραμύθι του να αποστέλλει και τα στοιχεία του: ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο σταθερό – κινητό. 
  • Η τριμελής κριτική επιτροπή θα επιλέξει τα παραμύθια που θα συμπεριληφθούν σε ειδική έκδοση του Δήμου Δράμας με τίτλο «Τα Παραμύθια της Ονειρούπολης». Θα υπάρχει ειδική αναφορά στους συγγραφείς των παραμυθιών. Με την έκδοση του βιβλίου οι συγγραφείς δεν θεμελιώνουν δικαίωμα αμοιβής. 
  • Η απόφαση επιλογής των παραμυθιών από την επιτροπή θα είναι αμετάκλητη και δεν θα επιδέχεται καμία ένσταση, αντίρρηση ή άλλη διεκδίκηση. 
  • Τα δώρα που θα κερδίσουν οι συγγραφείς, των παραμυθιών που θα συμπεριληφθούν στην έκδοση του Δήμου Δράμας θα ανακοινωθούν κατά την διάρκεια της Ονειρούπολης. 
  • Αναμνηστικό συμμετοχής θα απονεμηθεί σε όλους όσους θα αποστείλουν παραμύθι. 
  • Ο Δήμος Δράμας διατηρεί το δικαίωμα σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή να ανακαλέσει τον διαγωνισμό, να παρατείνει ή να μεταβάλει τις ημερομηνίες του. 
  • Η συμμετοχή στον διαγωνισμό σημαίνει ανεπιφύλακτη αποδοχή όλων των ανωτέρω αναγραφόμενων όρων.
Για πληροφορίες ή διευκρινίσεις παρακαλούμε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα 2521350646 και στο e-mail oneiroupoli@dimosdramas.gr

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Συμμετοχή του σχολείου μας στον Διαγωνισμό Λογοτύπου ΣΠΟΑΚ

Το σχολείο μας συμμετείχε στον διαγωνισμό με θέμα: Λογότυπος για ιστοσελίδα Σ.Π.Ο.Α.Κ. «Κορινθιακός: ο κόλπος - κληρονομιά φυσικού και πολιτισμικού πλούτου».

Συγκεκριμένα το λογότυπο δημιουργήθηκε από την ομάδα εργασίας της Γ' Τάξης στα πλαίσια του μαθήματος "Εφαρμογές Πολυμέσων" με τη χρήση του εργαλείου επεξεργασίας εικόνας Adobe Photoshop.

Κατάλογος μαθητών ομάδας εργασίας:
Αντωνίου Χρήστος
Δρόλια Μαριλένα
Ελευθερίου Φανουρία-Παναγιώτα
Κανελλόπουλος Δημήτρης
Λολίτσα Ευαγγελία
Τσιτσόπουλος Παναγιώτης

Εκπαιδευτικός που συντόνισε την εργασία:
Μαρκέλλου Πηνελόπη, ΠΕ19

Περιγραφή λογοτύπου: 
Η σημασία του Κορινθιακού κόλπου από την αρχαιότητα έως σήμερα είναι αδιαμφισβήτητη εξαιτίας της εξαιρετικής ομορφιάς του, του φυσικού του πλούτου, της στρατηγικής θέσης του αλλά και της ιστορικής και αρχαιολογικής του αξίας. Ο θαλάσσιος κόσμος του είναι επιτακτική ανάγκη να προστατευτεί από τη μόλυνση, την υπεραλίευση και την ανθρώπινη υπερεκμετάλλευση προκειμένου να μην ανατραπούν οι ισορροπίες του οικοσυστήματος και να είναι εφικτή η βιωσιμότητά του.

Για τον λόγο αυτό επιλέξαμε ως βασικό στοιχείο του λογοτύπου μας ένα χαρακτηριστικό είδος το οποίο βρίσκει καταφύγιο στα νερά του Κορινθιακού κόλπου, το δελφίνι. Τέσσερα είναι τα είδη των δελφινιών που συναντώνται στον κόλπο: τα κοινά δελφίνια, τα ζωνοδέλφινα, τα σταχτοδέλφινα και τα ρινοδέλφινα. Τα τελευταία χρόνια οι πληθυσμοί τους έχουν μειωθεί δραματικά, με αποτέλεσμα να αποτελούν απειλούμενα είδη.

Είναι καθήκον όλων μας ευαισθητοποιηθούμε, ώστε να διασωθούν, να προστατευτούν και να αξιοποιηθούν τα ιδιαίτερα οικολογικά χαρακτηριστικά του κόλπου, τα οποία αναδεικνύουν και τη μοναδικότητά του, ώστε να αποτελέσει ένα πρότυπο θαλάσσιο καταφύγιο για τον τόπο μας, τη χώρα μας, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Θα αναδειχθούν με αυτόν τον τρόπο και οι δήμοι που βρίσκονται στα παράλιά του μέσω της ανάπτυξης ήπιων μορφών τουρισμού και τη δημιουργία εναλλακτικών πηγών εισοδήματος για τις τοπικές κοινωνίες. Ο Κορινθιακός κόλπος αποτελεί πηγή ζωής, ιστορίας και πολιτισμού για όλους εμάς που ζούμε γύρω από αυτόν, αλλά και αναντικατάστατο κληροδότημα για τις μελλοντικές γενιές.

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Δημιουργία Παρατηρητηρίου για την πρόληψη της σχολικής βίας και του εκφοβισμού

O Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Θεόδωρος Π. Παπαθεοδώρου έδωσε συνέντευξη τύπου, σχετικά με τη δημιουργία παρατηρητηρίου για την πρόληψη της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Κατά την εισήγησή του ο Υφυπουργός τόνισε ότι η ένταση του φαινομένου της βίας στα σχολεία, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, απαιτεί οργανωμένες πολιτικές, που θα αποτελούν κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Σκοπός του παρατηρητηρίου, όπως υπογράμμισε, είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση δράσεων για την πρόληψη της Σχολικής Βίας και τον Εκφοβισμό, η ταυτοποίηση, η μελέτη και η διοχέτευση προς διαχείριση σε πιστοποιημένους φορείς περιστατικών σχολικής βίας και εκφοβισμού.

Για το λόγο αυτό, το Παρατηρητήριο μετέχει σε σχετικές έρευνες και επιτροπές του Υπουργείου καθώς και άλλων φορέων προκειμένου να παρακολουθεί και να επεξεργάζεται τα στατιστικά δεδομένα και να εκδίδει τα σχετικά αποτελέσματα σε ετήσια βάση για την εξέλιξη των φαινομένων της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, σε Πανελλήνιο επίπεδο.
Στη συνέχεια ο Θ.Π. Παπαθεοδώρου παρουσίασε τις Δράσεις, που έχουν προγραμματιστεί για το σχολικό έτος 2012-2013, ως εξής:
  1. Λειτουργία Κέντρου Καταγραφής Περιστατικών στο Παρατηρητήριο.
  2. Εκπαίδευση Διευθυντών Σχολικών Μονάδων ανά Περιφέρεια (Α’ Φάση).
  3. Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών (Β’ Φάση).
  4. Δράσεις Αγωγής Υγείας και Δράσεις Ευαισθητοποίησης Μαθητών.
  5. Λειτουργία Κινητής Μονάδας Παρέμβασης σε συνεργασία με ΕΨΥΠΕ.
  6. Λειτουργία Τηλεφωνικής Γραμμής Υποστήριξης για εκπαιδευτικούς σε συνεργασία με ΕΨΥΠΕ.
  7. Διαδικτυακή Πλατφόρμα Συμβουλευτικής για εκπαιδευτικούς και εφήβους.
  8. Επιστημονική Έρευνα για ανίχνευση και Παρακολούθηση αντικοινωνικών συμπεριφορών στο σχολείο.
  9. Πανελλήνια Καμπάνια κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
  10. Πρόγραμμα Ευαισθητοποίησης/κατάρτισης γονέων μέσω της Δια Βίου Μάθησης και της Λειτουργίας Σχολών Γονέων.
Πηγή: http://www.diorismos.gr

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

25ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πληροφορικής

Η Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε ότι θα διεξάγει και φέτος τον 25ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πληροφορικής διατηρώντας την αλγοριθμική χροιά του σύμφωνα με την απόφαση του IOI Org., προσπαθώντας έτσι να στηρίξει και να διαχύσει στη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας μας το θεμελιώδες των γνώσεων της Αλγοριθμικής, του Προγραμματισμού και κατ επέκταση της Πληροφορικής.

Η συμμετοχή των μαθητών στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πληροφορικής τους δίνει την ευκαιρία να αποδείξουν την αξία τους και να διακριθούν σε βαλκανικό επίπεδο και σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσω της συμμετοχής τους στους διαγωνισμούς στις Βαλκανιάδες και στην Ολυμπιάδα Πληροφορικής.

Οι μαθητές που διακρίνονται στους διαγωνισμούς αυτούς αποκτούν δικαίωμα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε τμήμα Πληροφορικής της επιλογής τους, χωρίς εξετάσεις, σύμφωνα με τον νόμο 3194/2003. 

Ήδη από τον περυσινό 24ο ΠΔΠ οι μαθητές, έφεραν στην χώρα μας, 1 Αργυρό μετάλλιο από την Διεθνή Ολυμπιάδα Πληροφορικής του 2012 (IOI 2012) , και 4 ακόμα μετάλλια, 2 Χάλκινα στην Βαλκανιάδα πληροφορικής (BOI 2012) και ακόμα 2 από την Βαλκανιάδα Πληροφορικής Νέων (JBOI 2012). 

Οι εγγραφές των μαθητών μας γίνονται δεκτές μέχρι και τo Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013 από την ιστοσελίδα του Διαγωνισμού www.pdp.gr, ενώ τα e-mails ενεργοποίησης, θα στέλνονται στο τέλος της κάθε εβδομάδας εγγραφής.

Πηγή: http://www.diorismos.gr

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Μουσική Εκδήλωση στο Ζευγολατιό

Το Σάββατο 17 Νοεμβρίου και ώρα 21.00 μ.μ. στο Ζευγολατιό στον πρώην Κινηματογράφο "ΑΜΟΡΕ" η Μαρία Ρεμπούτσικα και ο Θαλής Τριανταφύλλου θα ταξιδέψουν τον κόσμο με επιλεγμένες δημιουργίες γνωστών καλλιτεχνών και δικές τους, αναπαριστώντας την παγκόσμια κουλτούρα και τραγουδώντας τις ρίζες των λαών.

Έκτακτη εμφάνιση: Νικόλαος Θωμάς
Τιμή εισόδου: 5 ευρώ

Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν στα λύκεια του δήμου Βέλου-Βόχας.

Πηγή: Δήμος Βέλου-Βόχας

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Πρόσκληση σε θεατρική παράσταση

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Κορινθίας σας προσκαλεί σε μια εξαιρετική θεατρική παράσταση στην οποία συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες του 1ου ΓΕΛ Κορίνθου με τίτλο:

«Αιέν ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας» από το Άξιον Εστί του Οδυσσέα Ελύτη

Υπεύθυνη καθηγήτρια η φιλόλογος Ελένη Βλάχου του 1ου ΓΕΛ Κορίνθου

Η παράσταση θα γίνει το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012 στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου στην αίθουσα Γ. Σάμιος (στην οδό Δαμασκηνού) και ώρα 9.00 μ.μ. 

Η παρουσία σας θα μας δώσει ιδιαίτερη χαρά.

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Έκθεση συρταριών για το "Χαμόγελο του Παιδιού"

Μια πρωτότυπη έκθεση που θα συνδυάζει τη δημιουργική ικανότητα τη φαντασία και την προσφορά στο συνάνθρωπο πρόκειται να φιλοξενηθεί στην Αιγιάλεια και συγκεκριμένα στο Πολιτιστικό Κέντρο τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Αντικείμενο της έκθεσης θα είναι παλιά φιλοτεχνημένα συρτάρια. Κάθε μορφή δημιουργίας (ελεύθερο θέμα) πάνω σε ένα παλιό συρτάρι μπορεί να αποτελέσει έκθεμα, ενώ κάθε δημιουργός θα συμβάλει με τον τρόπο του στο φιλανθρωπικό έργο της Δημοτικής Επιχείρησης, εφόσον τα έσοδα της έκθεσης θα δοθούν στον Οργανισμό το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τη Δράση Ελληνίδων Bloggers, μια διαδικτυακή και συγκινητική πρωτοβουλία εθελοντών που ασχολούνται με διακόσμηση παλιών συρταριών, αλλά και με άλλου είδους χειροποίητες κατασκευές εκθέτοντας τα έργα τους για φιλανθρωπικό σκοπό.

Ο στόχος της ΔΗΚΕΠΑ δεν είναι άλλος από το να ενώσει τις δικές της δυνάμεις, τη φαντασία, τη θέληση αλλά και την αγάπη για το συνάνθρωπο, με αυτές της ομάδας των Bloggers που δραστηριοποιούνται ανά τη χώρα. Οι συμμετέχοντες θα αποτελέσουν μέσα από τη δημιουργία τους έναν ακόμα κρίκο σε αυτή τη μακριά αλυσίδα που ενώνει τους ανθρώπους μέσα από τη δημιουργία και το φιλάνθρωπο πνεύμα.

Παρακαλούμε όπως ενημερώσετε τη μαθητική κοινότητα, τους εκπαιδευτικούς των εικαστικών αλλά και τους συλλόγους γονέων-κηδεμόνων για τη δυνατότητα συμμετοχής τους, εφόσον ασχολούνται με καλλιτεχνικές δημιουργίες.

Τα συρτάρια που θα μας στείλετε θα εκτεθούν από 15 Δεκεμβρίου 2012 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αιγιάλειας, στο Αίγιο.

Με την ελπίδα πως θα ευαισθητοποιηθείτε σε αυτό το κάλεσμα αγάπης, αναμένουμε δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ: 26913 60607, 60660, στο fax: 26910 28210 είτε στο e-mail της ΔΗΚΕΠΑ: dhkepaigialeias@gmail.com.

Σχετικές πληροφορίες στα video που ακολουθούν: 

Πηγή: ΔΗΚΕΠΑ dhkepaigialeias@gmail.com

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Νικηφόρος Βρεττάκος: Ποίηση και Ιστορία


Το διήμερο συνέδριο με τίτλο «Νικηφόρος Βρεττάκος: Ποίηση και Ιστορία», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Νοεμβρίου, αποτελεί κορύφωση των επίσημων εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν του ποιητή, με αφορμή την επέτειο των εκατό χρόνων από τη γέννησή του, στο πλαίσιο του «Έτους Νικηφόρου Βρεττάκου 2012».

Στόχος του συνεδρίου είναι η ανάδειξη του Νικηφόρου Βρεττάκου ως ανθρώπου και δημιουργού μέσα από το λογοτεχνικό έργο του, τις πνευματικές αναζητήσεις του σε συνάρτηση με την Ιστορία και το ιδεολογικό του υπόβαθρο, χάρη και σε μαρτυρίες προσωπικοτήτων από τον χώρο των γραμμάτων που επισημαίνουν και αναδεικνύουν την παρουσία του στο πλαίσιο της νεοελληνικής γραμματείας.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη – Κτίριο Πειραιώς με τη συμμετοχή 20 μελετητών του έργου του, προερχόμενων από τον χώρο της ποίησης, της κριτικής, της πανεπιστημιακής έρευνας. «Μαρτυρίες για τον Νικηφόρο Βρεττάκο», «Το λογοτεχνικό έργο», «Η συνάντηση της λογοτεχνίας με την ιστορία και την ιδεολογία» είναι οι τρεις θεματικοί άξονες που θα επιχειρήσουν να διερευνήσουν οι ομιλητές:

Γιώργος Ανδρειωμένος, Δημήτρης Βλαχοδήμος, Κώστας Βρεττάκος, Αγγέλα Γιώτη, Κωστής Δανόπουλος, Aλέξης Ζήρας, Γεωργία Κακούρου-Χρόνη, Δημήτρης Κόκορης, Ντέιβιντ Κόνολι, Αθηνά Κωστάκη-Βεζύρογλου, Δώρα Μέντη, Χριστίνα Ντουνιά, Γιάννης Παπαθεοδώρου, Τίτος Πατρίκιος, Vincenzo Rotolo, Βασίλης Ρούβαλης, Ελενη Τζινιέρη-Τζανετάκου, Λίζυ Τσιριμώκου, Έλλη Φιλοκύπρου, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου.

Την πρώτη ημέρα θα προβληθεί η βιογραφική ταινία «Περιουσιακά στοιχεία» της Αθανασίας Δρακοπούλου, ενώ την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου θα κηρύξουν ο Πρόεδρος Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου κ. Θανάσης Βαλτινός και ο Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη κ. Άγγελος Δεληβοριάς.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Κώστας Τζαβάρας.

Το συνέδριο συνδιοργανώνουν το Μουσείο Μπενάκη και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ). Πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού – Γενική Γραμματεία Πολιτισμού.

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Εκπαιδευτική Εκδρομή στην Αρχαία Σικυώνα

Σήμερα επισκεφτήκαμε την Αρχαία Σικυώνα, μόλις 5 km από το Κιάτο στο ύψωμα του Βασιλικού.

Η Σικυώνα ήταν μια από τις πιο σημαντικές πόλεις της αρχαιότητας, πλούσια και κατά καιρούς πολιτικά ισχυρή. Υπήρξε σπουδαίο καλλιτεχνικό κέντρο, με περίφημη σχολή γλυπτικής και ζωγραφικής.

Στον αρχαιολογικό χώρο έχουν αποκαλυφθεί δημόσια κτίρια της αγοράς, το Γυμνάσιο, το Βουλευτήριο, μια στοά, το θέατρο, το στάδιο, το Βαλάνειο (ρωμαϊκές θέρμες) και ένας ναός.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο το οποίο στεγάζεται σε τμήμα των ρωμαϊκών δημοσίων λουτρών είναι διαμορφωμένο σε τέσσερις χώρους, έναν υπαίθριο και τρεις αίθουσες.

Η αίθουσα Α παρουσιάζει αρχιτεκτονικά μέλη από δημόσια κτίρια της ελληνιστικής και ρωμαϊκής πόλης, τμήματα αγαλμάτων και αγαλματίων.

Η αίθουσα Β είναι αφιερωμένη στη γλυπτική τέχνη της Αρχαίας Σικυώνας με ευρήματα που προέρχονται κυρίως από τις Θέρμες και το Γυμνάσιο - Παλαίστρα.

Η αίθουσα Γ παρουσιάζει κτερίσματα και ταφικά σήματα από νεκροταφεία της Σικυώνας καθώς και ειδώλια και μικροαντικείμενα από το σπήλαιο των Πιτσών. Χαρακτηριστικό είναι το επιδαπέδιο μωσαϊκό που δεσπόζει στο κέντρο της αίθουσας.

Ένας περίπατος που τον συνιστούμε ανεπιφύλακτα...

Ευχαριστούμε το Δήμο Σικυωνίων που ανέλαβε τη μεταφοράς μας από το Κιάτο στην Αρχαία Σικυώνα και πάλι πίσω.


Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012